Fotografia kulinarna jest wbrew pozorom dość skomplikowanym tematem, który wymaga odpowiedniego podejścia do robienia zdjęć, aby móc uzyskać naprawdę dobry efekt. Przede wszystkim konieczne jest skoncentrowanie się na tym, aby dobrze przedstawić konkretne potrawy i wywołać u odbiorcy chęć ich spróbowania. Dlatego też sam smartfon i światło dzienne mogą być niewystarczające do uzyskania zadowalających efektów. Profesjonalna fotografia kulinarna wymaga skorzystania ze sztucznego oświetlenia, umiejętności zadbania o stylizację oraz skorzystania z odpowiednich trików, które pozwolą uczynić zdjęcia jeszcze lepszymi.
Odpowiednie źródło światła
Podczas robienia zdjęć bardzo ważne jest prawidłowe wybranie oświetlenia. W przypadku fotografii kulinarnej najlepiej sprawdza się naturalne światło wpadające przez okno. Robiąc zdjęcia w warunkach domowych najlepiej sprawdzą się zatem te pomieszczenia, które są dobrze doświetlone i pozwalają na uzyskanie bardzo ciekawego efektu. Dla uzyskania lepszego efektu na zdjęciu można nawet zdecydować się na zrobienie fotografii na balkonie lub tarasie. Daje to gwarancję dobrego doświetlenia fotografowanego obiektu i pozwala na uzyskanie bardzo interesującego efektu. Należy jednak pamiętać o tym, aby nie fotografować obiektów w pełnym słońcu. Prowadzi to bowiem do powstawania bardzo ostrych cieni, które niekorzystnie wpływają na wygląd potrawy. To samo tyczy się korzystania ze sztucznego oświetlenia lampy sufitowej, oświetlenia led lub innych punktowych źródeł światła. Za każdym razem prowadzą one do pojawiania się ostrych cieni, które psują każdą kompozycję i bardzo niekorzystnie wpływają na wygląd fotografowanych przedmiotów.
Dla uzyskania jeszcze lepszych rezultatów warto rozważyć skorzystanie z dyfuzora lub blendy. Przydają się one zwłaszcza w sytuacji, gdy do danego pomieszczenia wpada zbyt dużo światła. W takiej sytuacji dyfuzory czy blendy mogą posłużyć do odbijania lub pochłaniania nadmiaru światła dostającego się do pomieszczenia. Z założenia białe blendy rozpraszają światła, a złote i srebrne odpowiadają za jego odbijanie. Fotografia kulinarna w większości przypadków korzysta z blend białych i srebrnych. Warto jednak posiadać w swoim zestawie również blendy złote, które przydadzą się podczas robienia zdjęć pieczywa. Dzięki nim można nadać mu złocistej barwy.
Korzystaj z możliwości swojego aparatu
Jeżeli do robienia zdjęć kulinarnych wykorzystywana jest lustrzanka to warto dokładnie poznać jej wszystkie funkcje. Zabawa konkretnymi parametrami pozwala na uzyskanie bardzo ciekawego efektu, który będzie prezentował się znakomicie i będzie w stanie wpłynąć na prezencję konkretnego zdjęcia.
Jeden z podstawowych parametrów, którym należy poświęcić uwagę to wartość przysłony. Odpowiednia kalibracja pozwala wybrać, który element na zdjęciu będzie ostry. Szersze otwarcie przysłony pozwala na rozmycie elementów znajdujących się w tle. Wykonując zdjęcia potraw z góry najlepiej korzystać z większej głębi ostrości. Zdjęcia z perspektywy 45 stopni pozwalają na eksperymentowanie z wartością przysłony i wybranie ciekawego efektu.
Czas naświetlania jest konkretnym parametrem, który pomaga w uzyskaniu dobrego zdjęcia potraw. Dłuższy czas naświetlania pozwala na robienie zdjęć w niekorzystnych warunkach. Jeżeli zatem zdjęcie robione jest przy niewielkiej ilości światła warto zdecydować się na dłuższy czas naświetlania. Warto przy tym pamiętać o tym, aby korzystać ze statywu, który sprawi, że fotografia nie będzie poruszona i dzięki temu będzie wyglądała świetnie.
Pamiętaj o zasadzie trójpodziału
Fotografia kulinarna korzysta z zasady trójpodziału. Jej głównym założeniem jest podzielenie obrazu w pionie, jak i w poziomie na trzy równe części. Przecięcie linii określa mocne punkty kadru i to właśnie w nich powinna znaleźć się konkretna potrawa. Stosując się do tej zasady można uzyskać spójną kompozycję, która będzie wyglądała świetnie i pozwoli na uzyskanie bardzo ciekawego efektu na zdjęciu, który zapadnie w pamięć. Nowoczesne aparaty fotograficzne pozwalają wywoływać siatkę na podglądzie. Dzięki temu można o wiele łatwiej zadbać o odpowiednią kompozycję i tym samym uzyskać znakomity wygląd zdjęcia.
Uzyskanie ciekawej kompozycji jest możliwe również w przypadku umieszczenia potrawy w samym centrum kadru.
Dobieranie odpowiednich kolorów
Fotografia kulinarna wymaga również skupienia swojej uwagi na odpowiedniej kompozycji kolorystycznej. Pomocne będzie w tym przypadku koło barw, które określa zależności pomiędzy poszczególnymi kolorami. Warto pamiętać przede wszystkim o triadzie kolorystycznej, czyli 3 kolorach, które na kole barw są umieszczone od siebie w równych odległościach. Dlatego też jeżeli fotografowana potrawa jest żółta to warto umieścić ją na granatowym lub fioletowym tle oraz zdecydować się na zielone dodatki. Warto eksperymentować z kolorami, aby uzyskać bardzo ciekawy efekt na fotografii i dzięki temu jeszcze lepiej zaprezentować potrawę. Z czasem dobieranie odpowiedniej kompozycji stanie się bardziej intuicyjne i zdecydowanie prostsze.